فیلتر پرس یکی از رایج ترین سیستم های تصفیه فاضلاب می باشد که عمل جداسازی جامد از مایع را تحت فشار انجام می دهد
فیلتر پرس یا فیلتر فشاری
فیلتر پرس یا فیلترفشاری (Filter press) یکی از رایج ترین سیستم های تصفیه فاضلاب می باشد که عمل جداسازی جامد از مایع را تحت فشار انجام می دهد. مجموعه ای از صفحات متحرک، پارچه فیلتراسیون و پمپ و جک هیدرولیک در نهایت شرایطی را در دستگاه فیلتر پرش فراهم می کنند تا جامدات از سیال و فاضلاب جدا شده و برای استفاده در محیط های صنعتی و نیمه صنعتی مورد استفاده قرار گیرد. گروه صنعتی هفت؛ سازنده دستگاه فیلتر پرس و سایر تجهیزات تصفیه آب و فاضلاب می باشد که طراحی و تولید این محصول را با آخرین استانداردهای دنیا انجام می دهد. در ادامه راهنمای جامعی از این محصول شامل معرفی طرز کار فیلتر فشاری، نکات مهم در طراحی ، تولید و ساخت فیلتر پرس و قیمت آن و هر آنچه که باید قبل از خرید فیلتر پرس بدانید را ارائه خواهیم داد.
فیلتر پرس چیست؟
فیلتر پرس Filter press دستگاهی متشکل از صفحات متعدد و کنار هم قرار گرفته با روکش پارچه فیلتری مخصوص می باشد که عبور فاضلاب از آن و تحت فشار قرار گرفتن صفحات، منجر به جداسازی مواد جامد در آن می گردد. این دستگاه با توجه به نحوه کار و آبگیری از دوغاب های صنعتی، قادر به تولید لایه ای شبیه به کیک از مواد جامد موجود در فاضلاب هستند که در محیط های مختلف و به دلایل متفاوت مورد استفاده قرار می گیرد.
در ساختار سیستم فیلتر پرس چندین صفحه با روکش پارچه فیلتر پرس وجود دارد که با کمک نیروی دست یا هیدرولیکی فشرده شده و با فشار وارد کردن به فاضلاب عملیات جداسازی با بازدهی بالا صورت می گیرد. در دستگاه های فیلتر پرس که صفحات با کمک نیروی هیدورلیکی فشرده می گردند، نیروی لازم برای فشرده سازی آنها توسط جک هیدرولیکی تامین میشود. جک های هیدرولیکی با توجه به تعداد صفحات و اندازه دستگاه دارای اندازه و ابعاد متفاوتی هستند. اجزای فیلتر فشاری شامل شاسی یا بدنه، صفحات فیلتر، فیتینگ، پارچه فیلتر پرس، الکتروموتور، پمپ هیدرولیک، شیر هیدرولیک، کنترل پنل، تابلو برق، جک و سیستم هیدرولیک می باشد.
انواع فیلتر فشاری
فیلتر فشاری یا پرسی را بر اساس فاکتورهای مختلف می توان تقسیم بندی کرد که هر یک دارای ویژگی هی خاصی هستند. به عنوان مثال، این گروه از سیستم های تصفیه فاضلاب را می توان با توجه به نیروی مورد نیاز جهت فشرده سازی صفحات در دو گروه دستی و هیدورلیکی قرار داد.
فیلتر فشاری دستی
در نوع دستی فشرده سازی صفحات توسط اپراتور صورت می گیرد که البته این نوع فیلتر پرس دارای سایز و ابعاد کوچکی می باشد و در محیط های صنعتی و بزرگ کاربرد ندارد.
فیلتر پرس اتوماتیک
این نوع فیلتر پرس بیشتر در محیط های بزرگ و معادن کاربرد داشته و مهم ترین ویژگی آن، تخلیه کیک ها به صورت خودکار می باشد. این نوع فیلتر فشاری سرعت کار را تا حد زیادی افزایش داده و به دلیل عدم نیاز به اپراتور انسانی برای تخلیه کیک ها از نظر اقتصادی مقرون به صرفه خواهد بود.
فیلتر پرس هیدورلیکی
در طراحی و ساخت فیلتر پرس هیدرولیکی از جک های هیدرولیکی با قدرت و اندازه های مختلف استفاده می گردد که پس از قرار گرفتن فاضلاب در دستگاه، به صفحات فشار وارد کرده و آنها را فشرده می کند. در نهایت و پس از اتمام جداسازی جامد از مایع، مجدد صفحات در حالت قبل قرار گرفته و از هم فاصله میگیرند. فیلتر پرس هیدرولیکی در محیط های صنعتی و بزرگ کاربرد زیادی دارند و با کاهش خطای انسانی بازدهی دستگاه را افزایش می دهند.
در دسته بندی دیگر می توان سیستم فیلتر پرس فاضلاب را با توجه به نوع صفحات و فرآیند جداسازی جامد از مایع در دستگاه به دو نوع ممبران (حجم متغییر) و چمبر (حجم ثابت) تقسیم کرد.
فیلتر پرس ممبران (حجم متغیر)
فیلتر فشاری ممبران یا حجم متغیر یکی از رایج ترین انواع سیستم های تصفیه و جداسازی جامد از مایع فاضلاب می باشد که بیشتر در محیط های صنعتی و بزرگ کاربرد دارد. در این نوع فیلترپرس پس از ورود فاضلاب و سایل به دستگاه و فشرده شدن صفحات، نیروی فشار مازاد به سیال وارد میشود تا جداسازی بهتر و با بازدهی 90 درصد صورت گیرد.
فیلتر پرس چمبر (حجم ثابت)
نوع دیگر فیلترهای فشاری به حجم ثابت یا چمبر شناخته شده می باشند که بیشتر در کارخانجات صنایع غذایی کاربرد دارد. در این نوع سیستم فیلتراسیون، پس از فشرده شدن صفحات فشار مازاد به سیال وارد نمیشود و به همین خاطر حجم ثابت نامیده میشوند.
طرز کار Filter press
به طور خلاصه می توان روال کار فیلتر پرس را به صورت زیر بیان کرد:
فاضلاب یا سیال از شیرهای ورودی وارد دستگاه شده و فضای بین صفحات را کاملا پر می کند.
پس از پر شدن کامل فضای بین صفحات، جت هیدرولیک به صفحات متحرک فشار وارد کرده و باعث میشود تا فشرده شوند. با وارد شدن فشار به صفحات و سیال، مایع جدا شده و جامدات محلول در آن در اثر برخورد با پارچه فیلتراسیون روی صفحه انباشته میشوند.
مایع تصفیه شده از شیر خروجی تخلیه و به بیرون از دستگاه منتقل می گردند.
پس از اتمام فرآیند جداسازی جامد از مایع، صفحات سیستم که توسط زنجیرهای مقاوم به هم متصل هستند به سمت راست هدایت شده و لایه انباشته شده روی پارچه فیلتراسیون که اصطلاحا کیک نامیده میشود از صفحات جدا و از دستگاه تخلیه می گردند.
اجزای فیلترپرس:
اجزاي تشكيل دهنده ي دستگاه فيلترپرس شامل موارد زیر می باشد: شاسي دستگاه فيلترپرس شاسي دستگاه فيلترپرس شامل قسمت هاي ورودي فيلتر، عقبه فيلتر، صفحه متحرك و بازوها است. صفحه دستگاه فيلترپرس صفحات بكارگرفته شده در دستگاه فيلترپرس مي توانند از مواد پلاستيكي، چدني و يا آلمنيومي تهيه گردند. قاب دستگاه فيلترپرس قاب بكارگرفته شده در دستگاه فيلترپرس مي تواند از مواد پلاستيكي، چدني و يا آلمنيومي تهيه گردد. جك دستگاه فيلترپرس يونيت هيدروليك قسمت يونيت هيدروليك دستگاه فيلترپرس از اجزاي الكتروموتور، پمپ هيدروليك، شير هيدروليك و شيلنگ ها تشكيل شده است.
مراحل ساخت دستگاه فيلترپرس
طراحي و ساخت دستگاه فيلترپرس شامل مراحل زير مي باشد:
طراحي، تهيه و آماده سازي قطعات فولادي و ريخته شده.
برش كاري قطعات فولادي كه شامل بازوهاي دستگاه فيلترپرس و ماشين كاري بازوها ميباشد.
كف تراشي صفحات و قاب ها.
سوراخ كاري و نصب دسته بر روي صفحات و قاب ها.
سنگ كاري قطعات ريخته گري شده و كنترل كيفيت قطعات از نظر مرغوبيت قطعه ريخته گري شده.
مونتاژ بازوها و قسمت هاي ابتدايي و انتهايي دستگاه فيلترپرس.
ساخت مجموعه يونيت هيدروليك.
نصب یونيت هيدروليك بر روي شاسي.
مونتاژ صفحات بر روي شاسي.
روشن نمودن سيستم هيدروليك و تست قسمت هاي مختلف.
دمونتاژ صفحات و يونيت هيدروليك.
مونتاژ مجدد و تست نهايي.
کاربرد Filter press
با توجه به بازدهی بسیار بالا سیستم های فیلتر فشاری و مقرون به صرفه بودن آنها در مقایسه با سیستم های تصفیه فاضلاب با لجن فعال، در اغلب صنایع از filter press جهت فیلتراسیون استفاده می گردد. از جمله کاربرد های این سیستم می توان به موارد زیر اشاره نمود:
نظر دهید